Povijest

POVIJEST

Rukometni klub Mokošica je osnovan 2003 godine. U sezoni 2004./2005. se natjecao u 3. Hrvatskoj ligi – jug, zatim stavljen u stanje mirovanja do 2012. (radi lošeg financijskog stanja.). 2012. godine ponovo kreće u rad sa mlađim uzrastima. U prvoj generaciji su dječaci rođeni 2000. godine i mlađi. Upravo ta generacija od 2018. igra u 3. HRL – Jug. Nekoliko njih prošli su s klubom sve razvojne faze i postali trećeligaški igrači. Riječ je o Nikši Šanji, Karlu Šutalu, Petru Vareškiću, Domagoju Padovanu, Ivanu Zvonu i kapetanu svih tih godina Sandru Nemediju. Početci u 3. ligi bili su teški, ali bilo je to učenje i sticanje iskustva. Osim toga pridruženi su i mlađi igrači rođeni sve do 2004. godine. Tako su petnaestogodišnjaci igrali službenu ligu. I pored toga prikazali smo lijep rukomet u skladu sa fizičkim mogućnostima i iskustvu. Patio je rezultat, ali postavljeni su temelji za lijepu rukometnu priču. Sezona 2019./2020. je nažalost prekinuta i poništena zbog pandemije COVIDA, ali klub nastavlja sa treninzima i u očekivanju nove sezone.

2004./2005.

RK Mokošica je osnovan 2003. godine u Caffe baru KISS u Mokošici. Na osnivačkoj sjednici sudjelovali su Dragan Miočić, Ivica Dragić, Ante Šimunović, Mate Zeljko, Hari Šešelj, Zdenko Hiltner, Jerko Matana i Ivica Miloslavić. Prvi treninzi održavani su na betonskim igralištima u Našem Domu (Nova Mokošica), Sustjepanu i Zatonu. Igrački kadar obuhvaćao je bivše igrače RKHM Dubrovnik i nekolicinu amatera. Kroz klub je do 2005. godine prošlo puno igrača od kojih neki nisu nikada igrali službenu utakmicu. Prva utakmica u povijesti kluba odigrana je 11.04.2004. u Gospinu polju. Riječ je o prijateljskoj utakmici protiv RKHM Dubrovnik koja je završila rezultatom 30:21 za domaćine. Prvi gol za RK Mokošicu postigao je Juraj Butigan sa lijevog krila. Nakon još jedne utakmice protiv RKHM (poraz 24:22) krenulo je natjecanje u 3. HRL – Jug. Uz nekoliko tijesnih i nekoliko uvjerljivih poraza ostvarili smo i dvije pobjede. U prvom kolu pobjedili smo RKHM Dubrovnik II rezultatom 35:26. Drugu pobjedu smo ostvarili 23.01.2005. protiv Zadra II rezultatom 25:20. Sezonu je obilježila teška financijska situacija, nedostatak termina za treniranje, odustajanje mnogih igrača, pojavljivanje novih, kao i promjena trenera nakon tri kola. Sezonu smo izvukli do kraja, ali nismo zatvorili financijsku konstrukciju za iduću sezonu te je klub stavljen u mirovanje. Svaki početak je težak!

2012. – 2018.

U proljeće 2012. danas nažalost pokojni Josip Tomašević (igrač 2005., a kasnije tajnik kluba i trener tadašnjih kadeta – današnjih seniora) obnavlja rad kluba uz Davora Zeca i manjoj mjeri Ivicu Miloslavića. Okuplja se generacija rođena 2000. godine i kasnije. Prvu utakmicu odigrali smo 21.04.2013. na turniru Đuro Čagalj u našoj organizaciji. Sudjelovali smo sa dvije ekipe, od kojih je mlađa startala porazom od RKHM Dubrovnik 23:5, a starija pobjedom protiv ŠR Konavle 21:7. U prvoj utakmici igrao je Ivan Zvono, a u drugoj Karlo Šutalo, Sandro Nemedi, Domagoj Padovan i Nikša Šanje od igrača koji su aktivni i sada u 3. ligi. Sandro Nemedi proglašen je najboljim igračem turnira. Ova generacija županijsku ligu U-12, 2013. godine završava na visokom četvrtom mjestu u konkurenciji osam klubova.
U sezoni 2012./2013. nastupali smo ponovo u županijskoj U-12 i U-14 ligi sa dječacima rođenima 2000./2001., 2002. i kasnije. Osvojili smo prvo mjesto, a u razigravanju za prvaka izgubili od RK Metković 1963 I rezultatom 22:13. U-14 ekipa je završila posljednja, šesta. Organizirali smo drugo izdanje kupa Đuro Čagalj te zauzeli četvrto mjesto u konkurenciji šest ekipa. Najbolji strijelac turnira bio je Sandro Nemedi sa 17 golova. Na tom turniru dogovoreno je pokretanje razvojne regionalne lige za uzrast U-16, na inicijativu Gorana Đukanovića i Josipa Tomaševića. Liga je krenula iduće natjecateljske sezone, a mi smo ostvarili posljednje osmo mjesto.
2015./2016. smo u Regionalnoj ligi zauzeli sedmo mjesto (10 ekipa) sa osvojenih 11 bodova, a na kupu Đura Čaglja treći put uzastopno završili četvrti. 2016./2017. održan je posljednji Đuro Čagalj na kojem smo ostvarili drugo mjesto u konkurenciji četiri ekipe generacija 2003. i mlađi). U regionalnoj ligi ostvarili smo peto mjesto.
Krajem ljeta 2017. prijavili smo se za sudjelovanje u trećoj ligi – jug, ali tragičnim gubitkom Josipa Tomaševića odustali smo od natjecanja. Nakon nekoliko mjeseci vegetiranja nastupili smo sa U-12 ekipom u županijskoj ligi i osvojili je uz samo jedan poraz. Pobjednici su bili: D.Perić, Noković, M. Šutalo, Ljuban, I. Vareškić, Marjanović, Kristić, Hanzijer, P. i M. Prkačin, Bošnjak, Deranja, Knežević, Markoni, Koncul i Obradović. U Regionalnoj ligi bili smo prvaci regularnog dijela, a u završnici u Podgorici (uz kriminalno suđenje) završili tek četvrti. Tradicionalni turnir koji održavamo svake godine nazvali smo Josipovim imenom i u prvom izdanju ostali drugi u konkurenciji Leotara i Veleža.

Josip Tomašević (03.02.1974. – 10.09.2017.)

2018. i dalje…

Zasad zadnje izdanje Regionalne lige odigrano je 2018./2019. godine. Sa generacijom 2004. i mlađi smo zauzeli treće mjesto u konkurenciji pet ekipa. Debitirali smo i u 3. HRL – Jug te završili posljednji sa jednom pobjedom i 13 poraza. Pobjedu smo ostvarili protiv RK Biograda II 16.03.2019., a prvu utakmicu igrali smo u Omišu protiv RKHD II 14.10.2018. i izgubili 35:20. Prvi gol postigao je Dominik Nemedi sa desnog vanjskog. Igrali smo dobar rukomet, ali za bolji rezultat falilo je malo snage i iskustva. Igrali smo ligu sa najmlađom ekipom, većinom juniorima. U drugoj sezoni, koja je prekinuta i poništena odigrali smo samo osam utakmica i postigli jedan neriješen rezultat. U sezonu smo ušli oslabljeni za nekoliko važnih igrača, a teret su na sebe preuzeli mladi igrači rođeni 2004. i kasnije. Bez obzira, zadržali smo kvalitetu i igrali dobro. Treća trećeligaška sezona je pred nama i težimo daljnjem podizanju individualne kvalitete, i još veće uigranosti. Napredak u obrani i trkačkom dijelu. U sastav će ući i nekoliko najnaprednijih kadeta.
Sezona 2020./2021. iz horrora. Korona je zaustavila svijet, sport je postao neprijatelj čovječanstva. Scenarij iz nekih nerealnih niskobudžetnih SF filmova. Ipak to je stvarnost. Treća liga ne postoji jer nema klubova koji bi je igrali, u drugu nismo primljeni, a ionako je prekinuta i poništena nakon nekoliko kola. Snalazimo se kako znamo. Igramo interno prvenstvo, Narančasti protiv bijelih da se održimo na okupu. Svijetlo na kraju tunelo. HRS nas prima u 2. HRL za sezonu 2021./2022.. Prejak rang natjecanja za nas, ali još jednu sezonu bez natjecanja ne bi preživili. Ponovo nekoliko igrača odlazi na studij, studenti koji su ostali rade i studiraju. Nije lako, ali igra se. Počelo je s porazima, ali  nema veze. Idemo dalje. Već i kadeti zabijaju svoje prve golove u ligi. Ne treba brinut za budućnost…

28.05.2022. završila je sezona. 26 kola, dugo i iscrpljujuće. Dva kluba (RK Trilj i RK Kingtrade) nisu uspjeli završit natjecanje. Mi smo odigrali sve do kraja. Rezultatski loše (zadnji bez boda), ali mislili smo da ćemo u ovoj ligi bit vreća za napucavanje. Nismo bili. OK, bilo je teških poraza, ali tri puta smo u zadnjoj minuti ostali bez poraza. Još nekoliko utakmica izgubili do 5 razlike, i pružili dobar otpor nekim ekipama iz gornjeg dijela tablice. Priključili su se stariji i ozbiljni igrači Njavro i Majčica (također naš proizvod iz prve obnove škole rukometa u Mokošici 2006.). Ostali smo bez većeg dijela prve generacija, ali zato su mlađi momci odigrali odlično i iznijeli sezonu na svojim leđima. Veselimo se novoj sezoni i uvjereni smo u prve bodove. U isto vrijeme raste nova generacija od tridesetak kadeta u kojoj ima talenta i više nego u dosadašnjim generacijama.